Loud Crowd

Crowdfunding platforma Dobri Dabar, projekat udruženja Loud Crowd, uskoro u Srbiji!

Nakon višegodišnjeg rada na promociji crowdfunding-a u Srbiji i iščekivanja prve srpske nagradne crowdfunding platforme, konačno imamo razloga za radovanje. Prva domaća nagradna crowdfunding platforma Dobri Dabar počinje sa radom od sredine februara naredne godine.

Dobri Dabar je projekat našeg udruženja Loud Crowd uz podršku Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje.

U pitanju je prva platforma za grupno finansiranje u Srbiji, koja će biti inovativni, alternativni instrument finansiranja inicijativa malih i srednjih preduzeća i razvojnih projekata usmerenih na oblast tranzicije ka zelenoj ekonomiji, održivosti i zapošljavanju.

Od 2019. građani Srbije više nemaju direktan pristup svetskim crowdfunding platformama kao što su Kickastarter i Indiegogo, a trenutno u Srbiji postoji samo jedna platforma, Donacije.rs, na kojoj je uslov da projekti moraju biti isključivo filantropski ili da su nosioci kampanje neprofitni subjekti. Platforma Dobri Dabar predstavlja prvo odgovarajuće rešenje za prikupljanje sredstava za mala i srednja preduzeća i korisne inicijative, a razvoj ovog segmenta je veoma važan, ako ne i najvažniji, za privrednu i ekonomsku stabilnost zemlje, održivi razvoj i zapošljavanje. Povezujući aktivne ljude koji žele da realizuju svoje ideje i projekte sa zajednicama koje mogu i žele da ih podrže, Dobri Dabar će omogućiti rast, razvoj i promociju dobrih, ekoloških, preduzetničkih, kreativnih i održivih projekata.

Na neformalnom doručku sa medijima, organizovanim u četrvtak 18. novembra u Marsh Open Space-u, predstavljen je koncept nove crowdfunding platforme Dobri Dabar i najavljeno njeno lansiranje u februaru 2022. godine.

Crowdfunding nažalost još uvek nije dovoljno poznat mehanizam alternativnog finansiranja korisnih projekata i ideja. Iz tog razloga je prvo predstavljanje nove platforme novinarima imalo za cilj da prisutne upozna sa osnovnim principima i načelima crowdfunding-a, a da se preko medija upozna i šira javnost sa pojmom crowdfunding-a kao alternativnog grupnog finansiranja, koji će preko platforme http://www.dobridabar.com/biti moguće u Srbiji za sve dobre inicijative i projekte.

Na skupu za medije govorio je osnivač udruženja Loud Crowd, Dušan Vulović, crowdfunding ekspert koji je proteklih nekoliko godina, uz podršku Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje, dao veliki doprinos promociji crowdfunding-a u Srbiji i širenju znanja o vođenju crowdfunding kampanja.

„Planirano je da platforma Dobri Dabar počne sa radom 16. februara 2022. Do tada će svima koji su zainteresovani za ovaj način finansiranja na adresi www.dobridabar.com biti dostupan upitnik na osnovu kog će moći da provere svoje kapacitete za crowdfunding kampanju i obaveste tim koji stoji iza platforme o projektu za koji žele da je sprovedu,“ objasnio je Dušan Vulović dodajući da je ime Dobri Dabar izabrano iz više razloga, ali pre svega zato što dabar ima ulogu održavaoca prirodnog ekosistema, baš kao što su male lične i poslovne inicijative održavaoci ekonomskog ekosistema.

Dok crowdfunding platforma ne počne sa radom, svi oni koji su zainteresovani za ovaj način finansiranja mogu da popune upitnik na adresi www.dobridabar.com i na taj način provere svoje kapacitete za crowdfunding kampanju i obaveste tim koji stoji iza platforme o projektu za koji žele da je sprovedu.

Imaš ideju ili projekat? – Prijavi dabru!
www.dobridabar.com

Facebook: Dobri Dabar
Instagram: @dobridabar.crowdfunding
LinkedIn: Dobri Dabar

*Crowdfunding platforma Dobri Dabar realizuje se uz podršku Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje. Nemačko-srpska inicijativa za održivi rast i zapošljavanje prepoznala je potencijal koji bi grupno finansiranje moglo imati u Srbiji i od 2017. godine podržava razvoj crowdfunding industrije i baze znanja u našoj zemlji. U tom periodu uspostavljen je i sajt crowdfunding.rs koji služi promovisanju crowdfunding-a i edukaciji potencijalnih crowdfunder-a.

Back to top