Loud Crowd

Održane tri regionalne radionice o grupnom finansiranju za lokalne zajednice

U okviru projekta „„Alternativno finansiranje i donacije za lokalne subjekte u Srbiji“ održane su tri regionalne radionice o crowdfunding-u za lokalne zajednice. Radionice „Crowdfunding – kako do finansiranja ideja i projekata lokalnih zajednica“ okupile su učesnike iz lokalnih samouprava, preduzeća i udruženja iz tri regiona – Zapadne i Centralne Srbije, Beograda i Vojvodine i Južne i Istočne Srbije.

U okviru svake od radionica učesnici su imali priliku da uče o osnovama crowdfundinga i saznaju šta je građanski crowdfunding. Posebna pažnja posvećena je razvoju i izboru ideja za kampanje građanskog crowdfunding-a i razvoju koncepta crowdfunding kampanje. Radionice su održali crowdfunding eksperti udruženja Loud Crowd Dušan Vulović i Luka Božović.

Učesnici radionica su nakon prvog od dva dana, koliko je svaka radionica trajala, dobili informacije i znanje neophodno da svoje ideje pretoče u koncept crowdfunding kampanje koji su prezentovali drugog dana.

Eksperti udruženja Loud Crowd učesnicima su dali povratne informacije i komentare njihovih koncepata koji su im bili korisni u procesu pripreme potencijalne crowdfunding kampanje.

Ideje koji su timovi predstavili bile su veoma zanimljive i inspirativne. Jedan deo ideja ticao se ekoloških problema sa kojima se suočavaju lokalne zajednice, odnosno njihovih rešenja, dok je jedan deo timova želeo da da svoj doprinos uređenju javnih prostora u svojim lokalnim sredinama. Neki timovi su želeli da pokrenu socijalna preduzeća koja će zapošljavati osobe iz ugroženih grupa i omogućiti im da zarađuju i žive samostalno, dok je jedan deo ideja bio fokusiran na podršku ruralnim područjima, bilo da se radi o oživljavanju sela ili podršku seoskom stanovništvu.

Radionice su pratili i predstavnici privrede, a nakon konsultacija projektnog tima biće izabrano tri tima sa najzanimljivijim i najperspektivnijim idejama. Sva tri tima imaće priliku da prođu dodatnu radionicu o predstavljanju projekata, a nakon toga i da svoje ideje predstave pred žirijem koji će odabrati najbolji.

Back to top