Loud Crowd

Kako do podrške dijaspore u crowdfunding kampanjama lokalnih zajednica?

U okviru projekta „Alternativno finansiranje i donacije za lokalne subjekte u Srbiji“ održan je webinar „Dijaspora & donacije“ o privlačenju donacija iz dijaspore i mobilizaciji dijaspore u crowdfunding kampanjama lokalnih zajednica. Webinar su otvorili izvršna direktorka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Violeta Jovanović i Andrij Garbuza iz Nemačko – srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje.

Na panel diskusiji o mogućnostima privlačenja i mobilizacija dijaspore da podrži crowdfunding kampanje lokalnih zajednica govorili su predstavnici institucija i udruženja. Ivan Brkljač, direktor programa za cirkularne migracije iz udruženja Tačka povratka podelio je iskustvo ove organizacije u mobilisanju dijaspore. Nataša Rašević generalna konzulka Republike Srbije u Hamburgu govorila je o radu na povezivanju dijaspore iz Nemačke sa maticom, a Milica Lješević iz programa za migracije i dijasporu GIZ o njihovim aktivnostima usmerenim na dijasporu. Nikola Burić iz udruženja i-platform podelio je svoje iskustvo rada na animiranju i mobilisanju bosanske dijaspore u Švajcarskoj za podršku crowdfunding kampanjama lokalne zajednice iz Bosne.

U drugom delu webinara učesnici su odvojili vreme za mapiranje svih zaintersovanih strana za privlačenje donacija dijaspore za projekte lokalnih zajednica.

Back to top