Loud Crowd

Loud Crowd i Dobri Dabar na konferenciji „Budućnost je stigla, jesmo li SPREMMNI?“

U okviru druge godišnje konferencije „Budućnost je stigla, jesmo li SPREMMNI?“ koju organizuje pokret SPREMMA (Pokret za savremenu preduzimljivu edukaciju mladih “Кapetan Miša Anastasijević”), a koja je održana od 15. do 17. septembra u Кolarčevoj zadužbini, Dušan Vulović ispred Loud Crowd udruženja i crowdfunding platforme Dobri Dabar je imao priliku da sa još dva vrsna eksperta učestvuje na tematskoj sesiji o finansijama.

Prva dva dana konferencije zamišljeni su kroz pregledni uvod, predstavljanje gostiju i njihove opservacije na brojna pitanja, nakon čega se razvija diskusija sa posetiocima konferencije. U ovom izdanju konferencije posetioci su učesnici 14 srednjih škola, mahom iz Beograda.
Fokus izlaganja i diskusija je usmeren i na pitanja kakve će kompetencije biti potrebne u budućnosti i koliko je paradigma o pravolinijskim trajektorijama obrazovanja i karijere u stvari još prisutna, ali anahrona. Treći dan konferencije održava se finale takmičenja SPREMMAton.

Pred srednjoškolce je stavljeno nekoliko važnih pitanja i izazova, pre svega kako će nove tehnologije da promene sve aspekte ljudskih delatnosti; smisao dosadašnjeg školovanja; kako će izgledati zanimanja u sledećoj deceniji a o čemu su srednjoškolci imali priliku da saznaju iz prve ruke od stručnjaka iz kompanija, instituta i sa fakulteta. Overall pitanje koje prožima ceo program konferencije je kako se što bolje spremiti za budućnost.

Deca su imala priliku da od edukatora i gostiju iz prve ruke čuju šta je to najnovije što se dešava u oblastima u kojima oni rade i kako će inovacije koje se razvijaju danas uticati na život i rad svih nas kroz desetak godina. Koji su to najvažniji trendovi u modernoj medicini, u energetici, svetu finansija i savremenoj poljoprivredi, ali i kako granice između ovih oblasti nestaju brzo i na koji način proboji u jednoj delatnosti utiču na sve ostale. I na posletku, kako sve ove promene menjaju svakodnevni život i način na koji radimo. Čuli su da je prav obrazovni put više izuzetak nego pravilo i da izbor fakulteta koji će upisati uopšte ne mora da bude presudan za njihovu buduću karijeru.

Na tematskoj sesiji o finansijama pričalo se o novcu (finansijama), NFTs-u, blokčejnu i crowdfunding-u, pored Dušana Vulovića ispred našeg udruženja i cf platforme Dobri Dabar, gosti su bili i renomirani stručnjaci u svojim oblastima, sa velikim iskustvom u radu sa inovativnim tehnologijama i idejama, ali i sa ogromnom željom da to svoje iskustvo podele sa nama – Vladimir Đukanović filozof sa Wall Street-a, nezavisni konsultant i autor bloga Fejsbučenje i dr Miroslav Perić, direktor MP&G Consulting.

Sudeći po angažovanju i utiscima oko 150 učesnika, reklo bi se da je pokret SPREMMA na dobrom putu ka jednom od svojih ciljeva – da uspostave neprekidan, širok i raznovrstan kanal komunikacije i podrške između generacija – profesionalaca koji vuku naše društvo i ekonomiju napred – i mladih, kojima se prenose vrednosti, znanja, iskustva i ohrabrenje.

Fotografije: Strahinja Ergarac

Back to top