Loud Crowd

Sprovedene anketa i radionica u saradnji sa Privrednom komorom Srbije


Crowdfunding predstavlja grupno finansiranje projekata i ideja, odnosno alternativan način prikupljanja sredstava koji omogućava da se do njih dođe uz pomoć zajednice, i kao takav vrlo je koristan za biznise u ranoj fazi razvoja kojima su potrebna finansiranja.
S tim u vezi, udruženje Loud Crowd kao pokretač prve srpske nagradne crowdfunding platforme Dobri Dabar, uspostavilo je saradnju i partnerstvo sa Privrednom komorom Srbije.


Na osnovu ovog partnerstva sa Privrednom komorom Srbije, sproveli smo anketu među predstavnicima mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika koju je popunilo 30 zainteresovanih firmi i time iskazalo želju da saznaju više o mogućnostima i principima alternativnog finansiranja, kao i o samoj platformi dobridabar.com.

Radionica “Upoznavanje sa crowdfunding metodom finansiranja projekata” održana je sa zainteresovanim predstavnicima firmi 17. novembra ove godine, a radionicu je vodio Dušan Vulović ispred udruženja Loud Crowd i platforme Dobri Dabar.


Nakon realizovane radionice, 8 firmi je pokazalo interesovanje da pokrene kampanju u narednom periodu, kao i da dobije priliku da nauči više.
Imajući u vidu da niko od prijavljenih ranije nije čuo za crowdfunding, raduje nas podatak da je generisan značajan broj popunjenih upitnika, kao i zainteresovanih za pokretanje kampanja imajući u vidu da platforma Dobri Dabar postoji tek 8 meseci.

Anketa koju smo sproveli među članovima Privredne komore Srbije dala nam je neke nove uvide i saznanja o finansijskim mogućnostima za pokretanje, unapređenje ili vođenje malog biznisa u Srbiji.

Veoma je interesantno da, kako pokazuju podaci na osnovu kojih je formiran ovaj projekat, većina njih ima veoma ograničen pristup finansiranju, kao i da u 90% slučajeva potrebni iznosi ne prelaze 10.000 evra, što najčešće i jeste potrebno, nekada i dovoljno za poboljšanje postojeće proizvodnje ili aktivnosti.

Na osnovu podataka dobijenih anketom, i sprovedene uvodne radionice preko koje su se upoznali sa mogućnostima obezbeđivanja finansiranja preko crowdfunding platforme, što im je, zahvaljujući ovom projektu, sada moguće i u Srbiji, nastavljamo sa daljim aktivnostima na sprovođenju kampanja kao i saradnju sa Privrednom komorom Srbije u narednom periodu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top